. . . ik hou van de storm die onze haren doet wapperen, de vlaggen laat klapperen, onze oren doet flapperen en ons haardvuur laat knapperen

DE KUNSTSCHILDER

Zijn vader was een begenadigd tekenaar, welke zijn kinderen de liefde voor het tekenen  en schilderen heeft bijgebracht, en zijn moeder was hoedenmodiste in het atelier van Gieskes, dé dameshoedenmaker van Amsterdam in de 50'er jaren, ook reuze creatief dus! Verder zijn er nogal wat voorouders geweest die erg handig waren met potlood en kwast, maar in de tijd en het milieu waarin zij leefden was het "not done" om kunstenaar te worden. Zijn broer Henk is ook een geweldig creatief, maar doet daar verder vrij weinig mee. Jammer! Gert de Goede is dus de eerste van de familie die naar buiten treed met zijn kunstwerken, en hoe: de kleuren die hij gebruikt spatten het doek af, en zijn onderwerpen maken je blij, of je nu wilt of niet!

Gert de Goede kunstenaar schrijver illustrator cartoonist Honselersdijk Uden

ZIJN LEVEN IN HET KORT:

Gert de Goede is geboren op 21 april in 1959 te Nunspeet, echter na negen weken reeds verhuisd naar het mooie plaatsje Hattem, nota bene de plaats waar Anton Pieck woonde en werkte. Het boek Duco's gevleugelde dromen, welke geïllustreerd werd door Anton Pieck, is de grote inspirator geweest waardoor Gert ging tekenen. Op zijn derde is hij echter verhuisd naar het Westlandse Honselersdijk, alwaar hij zijn verdere jeugd doorbracht. Anton Pieck, zijn grote inspirator,  heeft hij helaas nooit mogen ontmoeten.

(Gert als klein jongetje links voor de winkel in Honselersdijk)

Gert de Goede kunstenaar schrijver cartoonist illustrator Honselersdijk Uden kunst schilderij jeugd meneer Oskam middelbare school

Tekenen was altijd zijn lust en zijn leven, als 's winters zijn vriendjes buiten aan het spelen waren, bleef hij meestal binnen om te tekenen, te dromen of te lezen. Zomers was hij wel veel buiten aan het spelen; toen was er nog genoeg speelruimte in het Westland!

(Wandschildering naar een cover van een Tom Poes boek door Marten Toonder 1996)

Op zijn achtiende stond Gert voor een dilemma: Hij moest kiezen: of in zijn eentje naar de "enge" grote stad Amsterdam om bij een uitgever te beginnen als illustrator, óf hij kon beginnen bij de Koninklijke Luchtmacht. Uit angst voor de grote stad Amsterdam koos hij helaas voor de veilige weg: de Koninklijke Luchtmacht! Hij heeft daar zes jaar doorgebracht. Ondertussen heeft hij wel bij de LOI een cursus tot etaleur gevolgd. Na de defensieperiode bleef hij tekenen en werkte zo nu en dan bij een bevriende dansleraar achter de bar. Ook  volgde hij in die periode een cursus zeefdrukken bij Creatief centrum Pieter Breughel in Veghel. Toen kwam hij zijn huidige echtgenote tegen en begon als hulpdrukker bij platenmaatschappij EMI, werkte daarna bij Drukkerij van den Ende in Oss. In die tijd heeft hij in de avonden en zaterdagen de opleiding tot Grafisch vormgever gevolgd aan de Grafische school in Eidhoven afd. ZAMOC.

(Gert als korporaal bij de Koninklijke Luchtmacht bewaking)

Op een gegeven moment kon hij niet meer werken vanwege reuma (Bechterew); hij kon nauwelijks een potlood vasthouden, kreeg bij de minste inspanning spasmen en raakte volledig in de kreukels. Na vele jaren medisch onderzoek bij div. specialisten en alternatieve genezers enz. werd uiteindelijk door dr. van 't Pad Bosch, in de St Maartens kliniek de diagnose gesteld: Hij bleek reumatische artritis te hebben met sporen van Bechterew. 

Nu  is het gelukkig redelijk stabiel en met de juiste medicijnencocktail en een aangepaste levenswijze is hij in staat regelmatig prachtige, vrolijke, glimlach op je gezicht toverende schilderijen, objecten en illustraties te maken!!! Hij is gelukkig getrouwd met Petra, samen hebben ze drie heerlijke kinderen en wonen in het gezellige Brabantse plaatsje Uden, in de driehoek Eindhoven, s'Hertogenbosch en Nijmegen. 

(Gert voor zijn schilderijen)

 

Gert de Goede Uden het Handelshuys Kunstenaar brug Leonardo da Vinci hout Genoveef Lukassen Freijters